Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatsku za 20 dana očekuje novo prvenstvo i posljednja šansa da izbori Olimpijske igre

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 17.01.24. | 13:30

Zastor na dubrovačko-zagrebački Euro je spušten, Španjolska je uzela sve što se dijelilo, a Hrvatskoj slijedi posljednja prilika da izbori

Poraz od Španjolske oduzeo je Hrvatskoj obranu europske krune, a osim toga, još je jedno bolno saznanje nakon jučerašnjeg poraza i u tome što su izabranici Ivice Tucka propustili izboriti plasman na Olimpijske igre u Parizu. Za to im je ostala još samo jedna šansa, a posljednje karte za Pariz dijele se na Svjetskom prvenstvu, koje za 20 dana starta u Dohi.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Već smo pisali u nehumanom vaterpolskom kalendaru za ovu sezonu, ali tu promjena neće biti i tek što se bazen Mladost vrati u stanje u kakvom je bio prije prvenstva, reprezentacije će već krenuti ciklus priprema za put u Katar. Svjetska smotra na rasporedu je od 5. do 17. veljače, a u Dohi će se dijeliti još četiri karte za Pariz.

Na olimpijskom turniru sudjelovat će 12 reprezentacija, a održat će se od 5. do 12. kolovoza. Zasad je osam sudionika poznato. Naravno, tu je Francuska kao domaćin, Mađarska i Grčka kao finalisti prošlogodišnjeg SP-a u Fukuoki, dok je pet mjesta rezervirano za kontinentalne prvake Europe, Afrike, Azije i Oceanije te prvaka Sjeverne i Južne Amerike koji igraju zajednički turnir. To su Španjolska, Južna Afrika, SAD, Australija i Japan.

S obzirom na to da će u Kataru zaigrati 16 reprezentacija, to ujedno znači i da je pola sudionika već osiguralo put u Pariz. Za preostala četiri mjesta bore se Hrvatska, Brazil, Kina, Srbija, Crna Gora, Kazahstan, Rumunjska i Italija.

Na prvi pogled, jasno je da kvalitetom značajno odudaraju Hrvatska, Italija, Srbija i Crna Gora i da u Dohi ne bi smjelo biti prevelikih iznenađenja po pitanju njihovog prolaska na Olimpijske igre. No, već smo se u kvalifikacijama za Tokio umalo opekli, kada smo bili jedan peterac udaljeni od crnog scenarija i ispadanja od Rusije u odlučujućoj utakmici za plasman u Japansku prijestolnicu. Tada nas je od potopa spasio Toni Popadić, ali zbog te opomene iz Rotterdama, nema sumnje da će u redovima Barakuda vladati maksimalna ozbiljnost po ovom pitanju.

Hrvatska će u Kataru igrati u skupini A, a ždrijeb nas je ponovno spojio sa Španjolcima. Kontinentalni smotru otvaramo 5. veljače u podne po hrvatskom vremenu protiv Australije, zatim slijedi Španjolska (7. veljače u 22 sata), dok ćemo grupnu fazu zatvoriti protiv Južne Afrike, a taj se susret igra 9. veljače u 20.30 sati.



Tagovi

vaterpoloEuropsko prvenstvo u vaterpoluHrvatska vaterpolska reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u vaterpolu

Ostale Vijesti